Κάθε φορά που εξετάζουμε ένα αθλητή, έχουμε ευρήματα, τα οποία μπορούν να αξιολογηθούν ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση του, να προλάβουμε τραυματισμούς, να σχεδιαστεί εκ νέου η προπόνηση του ή να γίνουν τροποιήσεις.
Άρα στην περίπτωση που δεν έχουμε κάνει Εργομετρικές Δοκιμασίες την συγκεκριμενη περίοδο, όποτε μας επιτρέπουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις μας, μπορούμε να το πράξουμε. Τα οφέλη θα είναι πολλά!
Στην περίπτωση που έγινε προγραμματισμός, τότε ιδανικά θα πρέπει να προβούμε σε Εργομετρικές Δοκιμασίες 3-4 φορές, σε κάθε περίοδο. Εάν όμως κάποιοι λόγοι δεν μας το επιτρέπουν, ακόμη και κάποιες απο τις πιό κάτω να γίνουν, τα οφέλη εξακολουθούν και είναι αρκετά.
Αρχικά θα προβούμε σε Εργομετρικές Δοκιμασίες, πριν την έναρξη της προετοιμασίας, ώστε ο γυμναστής και ο προπονητής να μπορούν να σχεδιάσουν ορθολογικά και αποτελεσματικά το προπονητικό πλάνο (διάρκειας 7-8 εβδομάδων).
Οι επόμενες Εργομετρικές Δοκιμασίες (δεύτερη φορά) γίνονται μετά την 12 εβδομάδα προπονήσεων, ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο Φυσικής Κατάστασης του κάθε αθλητή καθώς και της ομάδας και αφού αξιολογηθούν τα ευρήματα τότε να συνεχίσει ή να επαναπροσδιοριστεί το πλάνο.
Η τρίτη φορά που πρέπει να γίνουν Εργομετρικές Δοκιμασίες (προαιρετικές) είναι κατά την 24 εβδομάδα, όπου παρατηρείται μια μικρή πτώση της Αερόβιας Ικανότητας (2-3%) και της Δύναμης (7-8%).
Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι εάν η ομάδα παρουσίαζει μειωμένη απόδοση ή και τραυματισμούς, τότε απαιτούνται Εργομετρικές Δοκιμασίες, ώστε να επαναπροσδιοριστέι η προπόνηση.
Απαραίτητες είναι οι τελευταίες Εργομετρικές Δοκιμασίες (4η φορά), λίγο πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, όπου θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα προγραμματιστούν οι ενέργειες (προπονητικό πλάνο) κατά την μεταβατική περίοδο. Οι ενέργειες αυτές συνήθως επικεντρώνονται στην αποκατάσταση τραυματισμών, την βελτίωση της Αερόβια Ικανότητας, την Εξάλειψη ανισορροπιών Δυνάμεων και την μείωση του Σωματικού Λίπους.
Σχόλια