top of page
Αναζήτηση

Εργομετρία για παιδιά

Έγινε ενημέρωση: 20 Νοε 2021

Συχνά ακούμε για κάποιο αθλητή ότι «δεν πέρασε τα εργομετρικά» Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα? Εργομετρικά tests χρειάζονται μόνο οι αθλητές υψηλού επιπέδου ή όχι μόνο? Μπορούμε να κάνουμε σε παιδιά?


Όλα αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε πιο κάτω, χρησιμοποιώντας όρους κατανοητούς στον καθένα και ειδικά στους γονείς που πολύ σωστά αποφάσισαν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.


Αρχικά, καλό είναι να γνωρίζουμε, τι είναι η Εργομετρία. Όπως ξεκάθαρα μαρτυρούν τα συνθετικά της λέξης, είναι η μέτρηση του έργου. Έργο που παράγει ένας ζωντανός οργανισμός. Για να έχουμε ολοκληρωμένη αξιολόγηση όμως των παραμέτρων που επηρεάζουν την αθλητική απόδοση συνήθως πέραν από το «Έργο» μετράμε τα σωματικά χαρακτηριστικά και τις Φυσικές Ικανότητες. Η Εργομετρία συνήθως συνοψίζεται στην αξιολόγηση των πιο κάτω παραμέτρων:


CPET (Cardiopulmonary Exercise Testing): Η Καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης μας δίνει την δυνατότητα μέτρησης του σημαντικότερου και σπουδαιότερου λειτουργικού δείκτη του οργανισμού (VO2 max). Περιγραφικά, είναι μία μη επεμβατική μέθοδος, η οποία αξιολογεί την απόδοση της καρδιάς των πνευμόνων και των μυών, κατά την διάρκεια μέγιστης μυϊκής επιβάρυνσης.

Αξιολόγηση Φυσικών Ικανοτήτων: Φυσικές Ικανότητες είναι η δύναμη και οι διάφορες μορφές αυτής όπως μέγιστη δύναμη, ισχύς (ή ταχυδύναμη) και η αντοχή στη δύναμη, η ταχύτητα, η ευκινησία, η ευλυγισία και η ισορροπία.

Σωματομετρήσεις: Αξιολόγηση της σωματικής κατάστασης αναφορικά με το Σωματικό Βάρος, το Σωματικό Ανάστημα, το Δείκτη Μάζας Σώματος (B.M.I.) το ποσοστό Σωματικού Λίπους.

Για να γίνει η αξιολόγηση των πιο πάνω παραμέτρων, ο εξεταζόμενος θα υποβληθεί σε κάποιες γενικές δοκιμασίες ή ειδικές δοκιμασίες ανάλογα με το άθλημα. Από τις δοκιμασίες θα προκύψουν κάποια μετρήσιμα στοιχεία τα οποία και θα αξιολογηθούν. Άρα ο όρος «πέρασαν με επιτυχία τις εργομετρικές εξετάσεις» είναι άτοπος. Οι εργομετρικές δοκιμασίες, θα δώσουν εικόνα για την σημερινή κατάσταση του συγκεκριμένου αθλητή καθώς και για την γενετική του προδιάθεση (Φυσικά προσόντα).


Μετά τις δοκιμασίες τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν με βάση το φύλο, την χρονολογική-βιολογική και προπονητική ηλικία, το άθλημα και την προπονητική περίοδο (προετοιμασία, προ-αγωνιστική, αγωνιστική περίοδος, μεταβατική περίοδος).


Έχοντας στα χέρια του ο προπονητής ή ο γυμναστής τις αξιολογήσεις των πιο πάνω παραμέτρων, μπορεί να σχεδιάσει την κατάλληλη προπόνηση, για κάθε αθλητή ή ομάδα αθλητών. Απώτερος σκοπός είναι η βελτίωση της απόδοσης, η ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, η πρόληψη τραυματισμών από επιβαρύνσεις που είναι μεγαλύτερες των σημερινών του δυνατοτήτων.


Πέραν όμως από τα πιο πάνω, παράλληλα έχουμε και παιδαγωγικά οφέλη. Εφόσον, τώρα το παιδί έχει μετρήσιμα αποτελέσματα, με την σωστή καθοδήγηση, μπορεί να κινητοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Τώρα ξέρει π.χ. για την μέγιστη ταχύτητα του, ότι για τα 30m χρειάζεται 4,86 sec. Τώρα έχει στόχο το 4,85sec…. Αυτό θα επέλθει με την σωστή προπόνηση, την κατάλληλη διατροφή, την ξεκούραση, με επαρκή ύπνο και την αποφυγή καταχρήσεων. Πολύ πιο εύκολα θα παραμείνει μακριά από εξαρτήσεις, όπως κάπνισμα, ναρκωτικά και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.


Συνοψίζοντας, η εργομετρία προσφέρει πολύ περισσότερα από την απλή μέτρηση των παραγόντων που επιδρούν στην αθλητική απόδοση, έχοντας μόνο θετικά οφέλη για τα παιδιά.


20 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page