top of page
Αναζήτηση

Οι Πρωταθλητές "Γεννιούνται" στην Off Season

Τα πρωταθλήματα σιγά σιγά τελειώνουν. Μπαίνουμε στην μεταβατική περίοδο (Off Season) και οι αθλητές και προπονητές ετοιμάζονται για την διακοπή των προπονήσεων, Επιτέλους ξεκούραση!


Πώς όμως είναι καλό να διαχειριζόμαστε την συγκεκριμένη περίοδο?


Η απάντηση δεν είναι μία! Ο κάθε αθλητής πρέπει να αξιοποιεί την περίοδο αυτή, ανάλογα με τις ανάγκες του και φυσικά το επίπεδο του.


Καλό όμως είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας μία βασική αρχή της προπονητικής / νομοτέλεια: Επειδή ο οργανισμός προσαρμόζεται προς τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος (αρχή ομοιοστασίας), οι προπονητικές προσαρμογές που επιτυγχάνονται αρχίζουν να μειώνονται (αποπροσαρμογή) όταν η επιβάρυνση ελαττώνεται υπερβολικά ή διακόπτεται (π.χ. τραυματισμός).


Η πιο πάνω νομοτέλεια δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να συνεχίζουμε την προπόνηση με τον ίδιο όγκο και ένταση καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Αντιθέτως κατά την μεταβατική περίοδο επιβάλλεται να έχουμε ένα “Active Recovery”. Για περίπου 2 εβδομάδες μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, μειώνουμε τις εντάσεις και τον όγκο της προπόνησης. Ακόμη, προσπαθούμε να απέχουμε από το συγκεκριμένο άθλημα ώστε να υπάρξει και ψυχολογική αποφόρτιση.


Η Μεταβατική περίοδος προσφέρει μία απαράμιλλη ευκαιρία για να βελτιωθούν αδυναμίες των αθλητών και κυρίως η Αερόβια Ικανότητα: «Μεγαλύτερη βάση, πιο ψηλή πυραμίδα»! Επιπλέον μπορούμε να επαναφέρουμε ανισορροπίες στην δύναμη (πρόσθιων/ οπίσθιων μυών, δεξιού/ αριστερού άκρου κτλ), μείωση Σωματικού Λίπους και αποκατάσταση τραυματισμών.


Ιδανικά πριν από το οτιδήποτε, προηγείται Εργομετρικός έλεγχος με στόχο να δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις.


Η προετοιμασία της επόμενης περιόδου ξεκινά από τώρα!




104 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page